Pretraga
Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja
Turistička organizacija Srbije
Turistička organizacija Vojvodine
Turistička organizacija regije zapadne Srbije
Turistička organizacija Beograda
Turistički info centar Novi Sad
WTO - Svetska turistička organizacija
Privredna komora Srbije
Privredna komora Beograda
Privredna komora Novog Sada
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede - Hores
Hotelijerstvo i gastronomija
Poslovno udruženje turističkih agencija Srbije - YUTA
Poslovno udruženje banja i klimatskih mesta

Centar za održivi i odgovorni razvoj turizma CENORT

 

 

VESTI

PRIJAVE ZA UKUSE FRANCUSKE U SRBIJI

Beograd, 21.12. 2017. - Posle uspeha tri svetske „francuske“ večere, sa zadovoljstvom vam najavljujemo i četvrto izdanje Ukusa Francuske za sredu, 21. mart 2018. godine.
Ambasada Francuske u Beogradu saopštila je da je koncepcija ostala ista: širom planete, restorani, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj karti sveta, ponudiće svojim gostima za večeru više od 2000 menija u čast francuske gastronomije. Godine 2015. počelo se sa 1000 restorana, drugo izdanje je okupilo 1700 restorana, 2017. je bilo 2100 restorana i šefova u 150 zemalja, a posluženo je 250,000 menija i dočekano 8,000 gostiju u 156 ambasada. Koncepcija je nadahnuta davnašnjom idejom Ogista Eskofijea, koji je daleke 1912. godine organizovao Epikurovu večeru (istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio je poslužen jedan meni za veliki broj zvanica – tačnije: njih 60.000).
Međutim, gastronomska fešta Goût de France (Gu de Frans) – Ukusi Francuske ne nudi isti meni u celom svetu. Naprotiv, svaki majstor kulinarstva ima priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i tradiciju kao inspiraciju. Meni treba da bude inspirisan francuskom kuhinjom. Dakle, svaki kuvar koji želi da se priključi akciji osmišljava svoj meni „ à la française" držeći se tradicionalnog francuskog okvira, koji je ove godine nešto svedeniji u odnosu na prethodne i sastoji se od: bogatijeg aperitiva/startera, glavnog jela, sireva, dezerta (ili dva dezerta ukoliko ne mogu da se ponude kvalitetni sirevi), vina i šampanjca; kroz ponuđeni meni svaki šef ima punu slobodu da istakne sopstvenu kulinarsku tradiciju i gastronomske veštine. Cenu ponuđenih menija određuju sami restorani. Restorani, ali i bistroi i kafane iz celog sveta se samostalno prijavljuju organizacionom komitetu online, http://restaurateurs.goodfrance.com/en/user/register, priloživši uz prijavu i predlog svog menija. Međunarodni kulinarski žiri, sastavljen od najvećih svetskih imena, potom pravi selekciju i bira restorane koji ulaze u spisak zvaničnih, brendiranih gastronomskih tačaka koje učestvuju u ovom jedinstvenom, globalnom projektu.
Potražite više informacija na sajtu http://uk.france.fr/en/gout-france-good-france/rubric/70059/restaurants-access
U prvom izdanju Goût de France 2015. učestvovalo je pet srpskih restorana, u drugom izdanju, petnaest, a 2017, sa nama je bilo sedamnaest restorana iz Srbije, saopštavaju iz Ambasade Francuske koja kao i sve francuske ambasade u celom svetu lokalno podržava projekat. Na vama je da, za sada, smislite meni i da se prijavite online pre 31. januara 2018. Restorani koji su već učestvovali koriste staru šifru.
M.K.

Vesti

ULICA OTVORENOG SRCA - ULICA CRVENIH NOSEVA 1. JANUARA
SURČIN - OPŠTINA OTVORENOG SRCA
SVEČANOST NA KRAJU REKORDNE GODINE
U LJUBOVIJI IZABRANE NAJLEPŠE TURISTIČKE FOTOGRAFIJE
OTVARA SE NAJVEĆA PIVNICA U SRBIJI
OTVORENO KLIZALIŠTE NA TRGU NIKOLE PAŠIĆA
PRIJAVE ZA UKUSE FRANCUSKE U SRBIJI
ODRŽAN 2. BEOGRADSKI TURISTIČKI FORUM
KRSNA SLAVA I BEO ZOO VRT NA POŠTANSKIM MARKAMA
OTVARA SE JOŠ 10 HOTELA U SRBIJI
< novije vesti arhiva vesti >

 

copyright NIP "Druga kuća" d.o.o. 2008
Sedište: Kraljice Natalije 66; Redakcija: Resavska 28/IV 11000 Beograd
Tel: +381 11 3346 109 Tel: +381 11 2688 118 Fax: +381 11 3611 529
office@revijauno.co.rs