Pretraga
Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja
Turistička organizacija Srbije
Turistička organizacija Vojvodine
Turistička organizacija regije zapadne Srbije
Turistička organizacija Beograda
Turistički info centar Novi Sad
WTO - Svetska turistička organizacija
Privredna komora Srbije
Privredna komora Beograda
Privredna komora Novog Sada
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede - Hores
Hotelijerstvo i gastronomija
Poslovno udruženje turističkih agencija Srbije - YUTA
Poslovno udruženje banja i klimatskih mesta

Centar za održivi i odgovorni razvoj turizma CENORT

 

 

VESTI

PRIJAVE ZA UKUSE FRANCUSKE U SRBIJI

Beograd, 21.12. 2017. - Posle uspeha tri svetske „francuske“ večere, sa zadovoljstvom vam najavljujemo i četvrto izdanje Ukusa Francuske za sredu, 21. mart 2018. godine.
Ambasada Francuske u Beogradu saopštila je da je koncepcija ostala ista: širom planete, restorani, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj karti sveta, ponudiće svojim gostima za večeru više od 2000 menija u čast francuske gastronomije. Godine 2015. počelo se sa 1000 restorana, drugo izdanje je okupilo 1700 restorana, 2017. je bilo 2100 restorana i šefova u 150 zemalja, a posluženo je 250,000 menija i dočekano 8,000 gostiju u 156 ambasada. Koncepcija je nadahnuta davnašnjom idejom Ogista Eskofijea, koji je daleke 1912. godine organizovao Epikurovu večeru (istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio je poslužen jedan meni za veliki broj zvanica – tačnije: njih 60.000).
Međutim, gastronomska fešta Goût de France (Gu de Frans) – Ukusi Francuske ne nudi isti meni u celom svetu. Naprotiv, svaki majstor kulinarstva ima priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i tradiciju kao inspiraciju. Meni treba da bude inspirisan francuskom kuhinjom. Dakle, svaki kuvar koji želi da se priključi akciji osmišljava svoj meni „ à la française" držeći se tradicionalnog francuskog okvira, koji je ove godine nešto svedeniji u odnosu na prethodne i sastoji se od: bogatijeg aperitiva/startera, glavnog jela, sireva, dezerta (ili dva dezerta ukoliko ne mogu da se ponude kvalitetni sirevi), vina i šampanjca; kroz ponuđeni meni svaki šef ima punu slobodu da istakne sopstvenu kulinarsku tradiciju i gastronomske veštine. Cenu ponuđenih menija određuju sami restorani. Restorani, ali i bistroi i kafane iz celog sveta se samostalno prijavljuju organizacionom komitetu online, http://restaurateurs.goodfrance.com/en/user/register, priloživši uz prijavu i predlog svog menija. Međunarodni kulinarski žiri, sastavljen od najvećih svetskih imena, potom pravi selekciju i bira restorane koji ulaze u spisak zvaničnih, brendiranih gastronomskih tačaka koje učestvuju u ovom jedinstvenom, globalnom projektu.
Potražite više informacija na sajtu http://uk.france.fr/en/gout-france-good-france/rubric/70059/restaurants-access
U prvom izdanju Goût de France 2015. učestvovalo je pet srpskih restorana, u drugom izdanju, petnaest, a 2017, sa nama je bilo sedamnaest restorana iz Srbije, saopštavaju iz Ambasade Francuske koja kao i sve francuske ambasade u celom svetu lokalno podržava projekat. Na vama je da, za sada, smislite meni i da se prijavite online pre 31. januara 2018. Restorani koji su već učestvovali koriste staru šifru.
M.K.

Vesti

DOMAĆINI POBEDNICI TAKMIČENJA "GATUS 2018"
OTVOREN JESENJI UKUS FEST
USPEŠAN NASTUP ŠKOLE IZ VRNJAČKE BANJE
MAROKO POČASNI GOST SAJMA KNJIGA
NEOPHODNOST REGIONALNE SARADNJE U TURIZMU
OTVOREN GATUS 2018
BS TOURS: DESET GODINA PROGRAMA RAZGLEDANJA GRADA
IZVEŠTAJ KOKA-KOLE O ODRŽIVOM POSLOVANJU
JESENJI UKUS FEST 29. I 30. SEPTEMBRA
ODRŽAN 1. FESTIVAL SRPSKE TRPEZE
< novije vesti arhiva vesti >

 

copyright NIP "Druga kuća" d.o.o. 2008
Sedište: Kraljice Natalije 66; Redakcija: Resavska 28/IV 11000 Beograd
Tel: +381 11 3346 109 Tel: +381 11 2688 118 Fax: +381 11 3611 529
office@revijauno.co.rs