Pretraga
Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja
Turistička organizacija Srbije
Turistička organizacija Vojvodine
Turistička organizacija regije zapadne Srbije
Turistička organizacija Beograda
Turistički info centar Novi Sad
WTO - Svetska turistička organizacija
Privredna komora Srbije
Privredna komora Beograda
Privredna komora Novog Sada
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede - Hores
Hotelijerstvo i gastronomija
Poslovno udruženje turističkih agencija Srbije - YUTA
Poslovno udruženje banja i klimatskih mesta

Centar za održivi i odgovorni razvoj turizma CENORT

 

 

VESTI

32. DANI LUDAJE IZMEĐU 21. I 24. SEPTEMBRA

Beograd, 13.9.2017. - Ovogodišnju manifestaciju „32. Dani Ludaje“ koja će se održati između 21. i 24. septembra u Kikindi, na konferenciji za medije u Privrednoj komori Srbije, predstavili su Stanislava Hrnjak, pomoćnica gradonačelnika Kikinde i Marijana Mirkov iz Kancelarije za turizam Kikinda. Organizatori manifestacije ove godine očekuju, osim velikog broja domaćih posetilaca, i dolazak više od 10.000 gostiju iz susedne Rumunije, kao nastavak prošlogodišnjih pozitivnih trendova kada je manifestaciju za tri dana posetilo više od 40.000 turista iz Srbije i država u okruženju.
„Dani Ludaje“ su jedinstvena turistička manifestacija koja se proslavlja u Kikindi još od 1986. godine kada su izmerene prve najteže bundeve, a kuvari i konobari su u tada nadaleko čuvenom hotelu „Narvik“ u Kikindi napravili različite đakonije od „banatske banane“ - ludaje. Od tada do danas manifestacija je prerasla iz lokalnog gradskog takmičenja kikindskih i severnobanatskih ljubitelja tikve do balkanskog šampionata čiji se ostvareni rezultati šalju i u World Pumpkin Confederation u Kanadu i Collins, SAD, gde učestvuju u takmičenju za zvaničan svetski rekord u veličini uzgojenog ploda.

Tako već 31 godinu, krajem leta i početkom jeseni, Kikinda zahvaljujući bundevi postaje živo turističko mesto sa mnoštvom aktivnosti. Na „Danima Ludaje” Kikinđani i ostali uzgajivači tikve iz regiona nadmeću se čija je ludaja najduža i najteža. Manifestacija predstavlja spoj prošlosti i tradicije, sa namerom da se i u budućnosti sačuva nematerijalno kulturno nasleđe severnog Banata. Tokom četiri dana trajanja manifestacije nastupaju pop – rok i folk muzičari, kao i umetnici klasične muzičke scene, vrše se promocije knjiga, izvode se igre domaćih ali i gostujućih folklornih grupa, sve praćeno velikom privrednom izložbom u organizaciji kikindskih preduzetnika.

U predvečerje finalnog dana stručni žiri meri čija je ludaja najduža i najteža: dosadašnji rekord u dužini drži tikva od 283 cm, a najteža ludaja do sada izmerena u Kikindi vagala je čak 507 kg, izmerena tokom 29. „Dana Ludaje“ 2014. godine.
Najava ovogodišnje manifestacijje u prostorijama PKS na Terazijama protekla je i uz učešće dece iz vrtića „Bambi“, ženske pevačke grupe „Melizmi“, Kikindskog tamburaškog orkestra, kao i članova Akademskog društva za negovanje muzike “Gusle”, a posluženi su tradicionalni specijaliteti severnog Banata, pre svega pita bundevara. M.K.

Vesti

KONFERENCIJA "HOTELSKA KUĆA" OD 16. DO 18. NOVEMBRA
ETIHAD ERVEJZ OBELEŽIO OTVARANJE MUZEJA LUVR ABU DABI
PROMOCIJA BEOGRADA NA SAJMU "FILOKSENIJA" U SOLUNU
FESTIVAL ČOKOLADE OD 11. DO 13. NOVEMBRA
SRBIJA RAME UZ RAME SA NAJVEĆIM TURISTIČKIM DESTINACIJAMA
KONKURS ZA NAJBOLJE BARMENE U SRBIJI
PODRŠKA MEKDONALDSA ZA TIRŠOVU
"NOVEMBAR VINO FEST", 3. I 4. NOVEMBRA
DO KRAJA GODINE DVA MILIONA NOĆENJA U BEOGRADU
ZA 12 ODSTO VIŠE TURISTA NEGO LANE
< novije vesti arhiva vesti >

 

copyright NIP "Druga kuća" d.o.o. 2008
Sedište: Kraljice Natalije 66; Redakcija: Resavska 28/IV 11000 Beograd
Tel: +381 11 3346 109 Tel: +381 11 2688 118 Fax: +381 11 3611 529
office@revijauno.co.rs