Pretraga
Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja
Turistička organizacija Srbije
Turistička organizacija Vojvodine
Turistička organizacija regije zapadne Srbije
Turistička organizacija Beograda
Turistički info centar Novi Sad
WTO - Svetska turistička organizacija
Privredna komora Srbije
Privredna komora Beograda
Privredna komora Novog Sada
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede - Hores
Hotelijerstvo i gastronomija
Poslovno udruženje turističkih agencija Srbije - YUTA
Poslovno udruženje banja i klimatskih mesta

Centar za održivi i odgovorni razvoj turizma CENORT

 

 

VESTI

URUČENE NAGRADE NA 63. SAJMU KNJIGA

Beograd, 25.10.2018. - U prepunoj sali „Ivo Andrić“ danas su svečano uručene nagrade 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, a nagrada za Izdavača godine dodeljena je izdavačkim kućama Prometej iz Novog Sada i Službeni glasnik iz Beograda. Predsednik žirija, prof. dr Dragan Simeunović i članovi prof. Slobodan Kanjevac, mr Milica Lilić, prof. dr Tiodor Rosić i Želidrag Nikčević, svoju odluku obrazložili su rečima da je „izdavač Prometej godinama jedan od najrelevantnijih srpskih izdavača. Objavio je i objavljuje kapitalna lingvistička izdanja, izuzetna istoriografska i književna dela domaće i strane poezije i proze. ’Službeni glasnik’ već godinama spada u red naših najplodnijih i najkvalitetnijih izdavača i po izdavačkom dijapazonu, kao i po objavljenom sadržaju“.
Nagrada za Izdavački poduhvat godine pripala je knjizi „Crnjanski – biografija jednog osećanja“, autora Mila Lompara, u izdanju Izdavačkog preduzeća Pravoslavna reč iz Novog Sada. Prema odluci žirija, nagrada Najbolji izdavač iz dijaspore pripala je ravnopravno izdavačima Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske iz Banja Luke i Pravoslavnoj reči iz Novog Sada, za knjigu „Spomeničko blago Republike Srpske“ autora Ljiljane Ševo i izdavaču Matica srpske – Društvo članova u Crnoj Gori, Odjeljenje za srpski jezik i književnost iz Podgorice i Akademskoj knjizi iz Novog Sada, za knjigu „Istorija američke književnosti“ autora Radojke Vukčević.
Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke pripalo je delu „Jasenovac Aušvic Balkana. Ustaška imperija okrutnosti“ u izdanju Instituta za holokaust Šem olam (Izrael), Akademskog koledža Ono (Izrael), Fondacije za projekte edukacije za Holokaust u saradnji sa Poljskim projektom za restauraciju jevrejskih grobalja – FHEP (USA).
Nagrada Dečja knjiga godine pripala je knjizi „Gospodar solitera i druga čuda“ autora Miladina Ćulafića, u izdanju Srpske književne zadruge.
Specijalno priznanje za izdavača ravnopravno je pripalo izdavačima Zavod za udžbenike iz Beograda i Akademiji nauka i umetnosti Republike Srpske za drugi tom enciklopedije Republike Srpske, a specijalno priznanje za knjigu pripalo je ravnopravno knjigama „Patrijarh Pavle o islamu i muslimanima“ autora đakona dr Aleksandra Praščevića, u izdanju Izdavačke fondacije Srpske Pravoslavne Crkve Arhiepiskopije beogradsko – karlovačke, „Ivo Andrić – Večiti kalendar maternjeg jezika“ autora Mira Vuksanovića u izdanju Makarija, Obodskog slova i Hercegovina izdavaštva, „Manastir Sv. Trojice Stanjevići 1338 – 2018“ u izdanju Svetigore iz Cetinja, „Srbi na Kosovu i Metohiji u 19. i 20. veku“ autora Milovana J. Bogavca i Dragoslava S. Ćetkovića u izdanju Obeležja plus iz Beograda i knjizi „Umetničko nasleđe srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“ urednika Dragana Vojvodića i Miodraga Markovića, u izdanju Srpske akademije nauka i umetnosti iz Beograda.
Specijalna nagrada za strip pripala je grafičkom romanu „Sat“, čiji autori su scenarista Dragan Lazarević de Lazare, crtač Vujadin Radovanović Vuja, kolor Rade Tovladijac, u izdanju Pčelica izdavaštva iz Čačka.
U ime žirija za dodelu Nagrade „Bogdan Kršić“ za najlepšu knjigu nagradu je uručio prof. Jugoslav Vlahović delu „Ikone stila Srbije“, autora Nede Todorović i Radmile Stanković u opremi Aleksandre Janković, u izdanju „Zepter Book World“ iz Beograda. Nagrada za najlepšu dečju knjigu pripala je ediciji „Princeza Sofija“ autorke Vesne Aleksić, u opremi Dušana Pavlića i sa ilustracijama Bojane Stojanović, u izdanju Kreativnog centra iz Beograda.
Specijalno priznanje za mladog dizajnera dodeljeno je Jeleni Vasiljević za knjigu „Hostel Beatrice“ Miloša Švonje, u izdanju Prometeja iz Novog Sada.
/Tekst: sajam.rs/

Vesti

NESPRESSO KONAČNO STIGAO U SRBIJU
URUČENE NAGRADE NA 63. SAJMU KNJIGA
DODELJENA PRIZNANJA "TURISTIČKE PRIZME"
NOVI SAD JEDNA OD NAJBOLJIH SVETSKIH DESTINACIJA
DELEGACIJA IZ KINE POSETILA TOB
OTVOREN 63. MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA
BEOGRADSKI SAJAM KNJIGA OD NEDELJE, 21. OKTOBRA
PROMOCIJA KOMPLEKSA "DREAM DANUBE HOME"
ORGANIZATORI PUTOVANJA IZ IZRAELA U POSETI U SRBIJI
STUDENTI IZ NOVOG SADA NA TAKMIČENJU KULINARA
< novije vesti arhiva vesti >

 

copyright NIP "Druga kuća" d.o.o. 2008
Sedište: Kraljice Natalije 66; Redakcija: Resavska 28/IV 11000 Beograd
Tel: +381 11 3346 109 Tel: +381 11 2688 118 Fax: +381 11 3611 529
office@revijauno.co.rs