Pretraga
Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja
Turistička organizacija Srbije
Turistička organizacija Vojvodine
Turistička organizacija regije zapadne Srbije
Turistička organizacija Beograda
Turistički info centar Novi Sad
WTO - Svetska turistička organizacija
Privredna komora Srbije
Privredna komora Beograda
Privredna komora Novog Sada
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede - Hores
Hotelijerstvo i gastronomija
Poslovno udruženje turističkih agencija Srbije - YUTA
Poslovno udruženje banja i klimatskih mesta

Centar za održivi i odgovorni razvoj turizma CENORT

 

 

VESTI

PROMOCIJA NADEVA I PRELIVA OD ARONIJE

Beograd, 16. 5. 2018. - "Aroniju smo otkrili i zavoleli pre nekoliko godina, negde baš u ono vreme kada se u Srbiji saznaje koje su njene blagodeti po zdravlje. Svojim svojstvima obuzela nas je potpuno, ne dopuštajući da prva zaljubljenost prođe. Posvetili smo joj se sasvim i u blizini Beograda zasadili jednu od najvećih plantaža u Srbiji".
Ovako počinje priča o firmi House of Food (Hof d.o.o.) koja se bavi uzgojem i preradom aronije. Promocija njihovih proizvoda održana je danas u hotelu Falkenštajner na Novom Beogradu. Svoje zasade aronije na pet hektara Hof d.o.o. ima u Deču, između Šimanovaca i Obedske Bare, a prvi rod iz 2014. su pretočili u njihov prvi proizvod - matični sok. Za njega kažu da je različit od svih koji se mogu naći u Srbiji. Razlozi tome se mogu naći u činjenici da se njihova aronija presuje hladnim postupkom i u sok se ne dodaje šećer, ne stavlja se konzervans i ne razblažuje se vodom. „On je 100 odsto prirodan, matičan, osnovni, jedinstven sok od isključivo naše aronije“ ističe direktor Hof d.o.o. Milutin Pantić. Ono na čemu je, međutim, bio naglasak današnje prezentacije su dva druga proizvoda ove firme, a to su nadev i preliv od aronije, koje jedino oni imaju u ponudi. „I u proizvodnji nadeva i preliva prva pomisao nam je bila da aroniju ne upropastimo šećerom, konzervansima i hemijom. I u tome smo uspeli. Nadevi se koriste u pekarsko-poslastičarskoj industriji(u krofnama, pitama, palačinkama...), dok je preliv, čista aronija u sopstvenom soku, i koristi se za mesa, kolače, sladolede, odlično se slaže i sa jogurtom...“, kazao je Pantić. U oba proizvoda, nadevu i prelivu, je preko 50 odsto aronije. „Ustanovili smo da naš plod aronije ima strahovito puno suve aktivne materije i po tome je drugačiji“, dodaje Pantić koji je na pitanje da li je uzgoj aronije zahtevan rekao da je manje zahtevan nego nekih drugih kultura jer, recimo, nema prskanja, ali opet ima dosta posla oko okopavanja, rezidbe, navodnjavanja... Za sada su proizvodi od aronije ove firme stigli u pojedine beogradske hotele (Falkenštajner, Skver najn) i restorane (Madera, Monjument...), u pekare Hleb & kifle i neke druge, kao i u hotel Šeraton u Novom Sadu. Konkretno u hotelu Falkenštajner nude New York kolač od sira sa aronijom, kolač od mlečne čokolade sa nadevom od aronije, sladoled kolač sa želeom od aronije, aronija kokos kolač, ali i ćurose sa prelivom od aronije i vanile, grilovane pačije grudi sa prelivom od aronije i mente, burger sa mladom gorgonzolom i aronijom, te grilovane domaće kobasice u tortilji sa naćo prelivom i želeom od aronije.
U House of Food planiraju da uvećaju svoj program proizvoda od aronije, ali, kako rekoše, o tome nekom drugom prilikom. M.K.

Vesti

USPEŠNO TEKU SAJAMSKI DANI
NOVI SAD I OPENS 2019 NA SAJMU TURIZMA
OTVORENI SAJMOVI TURIZMA, VINA I UGOSTITELJSTVA
NAJAVLJEN 41. MEĐUNARODNI SAJAM TURIZMA
BEOGRAD PREDSTAVLJEN U SOFIJI
SRBIJA SVE POPULARNIJA U IZRAELU
POSTAVLJENA TURISTIČKA SIGNALIZACIJA U OPŠTINI ŽABALJ
TURISTIČKA ORGANIZACIJA BEOGRADA NAGRAĐENA U ISTANBULU
ZAPAŽENI REZULTATI TOS-a NA TRŽIŠTU SAD
REKORDAN BROJ NOĆENJA U GLAVNOM GRADU
arhiva vesti >

 

copyright NIP "Druga kuća" d.o.o. 2008
Sedište: Kraljice Natalije 66; Redakcija: Resavska 28/IV 11000 Beograd
Tel: +381 11 3346 109 Tel: +381 11 2688 118 Fax: +381 11 3611 529
office@revijauno.co.rs