Pretraga
Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja
Turistička organizacija Srbije
Turistička organizacija Vojvodine
Turistička organizacija regije zapadne Srbije
Turistička organizacija Beograda
Turistički info centar Novi Sad
WTO - Svetska turistička organizacija
Privredna komora Srbije
Privredna komora Beograda
Privredna komora Novog Sada
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede - Hores
Hotelijerstvo i gastronomija
Poslovno udruženje turističkih agencija Srbije - YUTA
Poslovno udruženje banja i klimatskih mesta

Centar za održivi i odgovorni razvoj turizma CENORT

 

 

VESTI

OTVARA SE JOŠ 10 HOTELA U SRBIJI

Beograd, 18.12.2017. - Naredne godine će u Srbiji biti otvoreno još najmanje deset novih hotela, a u njima će posao naći 3.000 ljudi - pišu "Večernje novosti". Srpski turizam doživljava pravu ekspanziju, a pored 27 hotela koji su ove godine otvoreni u Srbiji, naredne 2018. treba očekivati i početak gradnje superluksuznih hotela "Sent Ridžis" u Beogradu na vodi i elitnog "Interkontinentala" kod Sava centra. U planu je i izgradnja hotela "W", a radovi na "Indigu" vrednim 20 miliona evra u Čika Ljubinoj, kako je najavio Živorad Vasić, direktor "Kraun Plaze", počinju na proleće. Gradi se i novi hotel "Mona", biće završen i "Rojal", a uskoro se otvara i "Aba".
- Ne gradi se samo u Beogradu, već će i Niš dobiti novi hotel "Ambasador", a Zlatibor superior hotel "Tornik" koji će biti najlepši u Srbiji i zaslužuje sedam zvezdica - kaže Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera i restoratera Srbije (HORES). - Prošle godine je otvoreno 27 hotela u Srbiji. Takođe, u narednom periodu treba očekivati da će se povećati plate u ovom uslužnom sektoru ili će pasti nivo usluga, jer nemamo odakle da uvozimo radnu snagu.
Genov kaže da je u hotelijerstvu i ugostiteljstvu radi oko 80.000 ljudi. Konobari, kojih ima oko 57.000, zarađuju po 28.000 dinara, dok je zarada u hotelima oko 32.000 dinara. Već naredne godine biće potrebno 3.000 novih radnika, a mnogi su, zbog većih plata, otišli u zalivske zemlje.
- Hrvati su otišli da rade u Austriju, pa sada sezonski zaposle po 9.000 radnika, a Bugari su otišli u Španiju, Grčku i na Maltu i sada zapošljavaju Moldavce i Ukrajince - ističe Genov. - Pošto su kod nas primanja mala, siguran sam da će hotelijeri morati da ih povećaju kako bi zadržali zaposlene, jer će usluga dramatično pasti.
Beograd ima 5.400 hotelskih soba, a uz 1.600 privatnih i najmanje 2.000 nelegalnih kreveta, srpskoj prestonici još nedostaje ležajeva. Iskorišćenost hotelskih soba u Beogradu u oktobru je iznosila odličnih 81 odsto! Do pre nekoliko godina su sobe, u proseku, bile popunjene do 30 odsto, a sada i sa najgorim mesecima iznosi 68 odsto - navode u HORES-u,a prenose "Večernje novosti".

Vesti

PROMOCIJA BEOGRADA U ŠTUTGARU
SRBIJA SE PREDSTAVLJA U NEMAČKOJ
TURISTIČKI PROMET ZA 11 MESECI
PRESTIŽNO PRIZNANJE ZA TOS-OVU KAMPANJU
NEZABORAVAN SAJAMSKI TURISTIČKI DOŽIVLJAJ
STRANI TURISTI DALI BEOGRADU "ČETVORKU"
NOVOGODIŠNJI UKUS FEST 15. DECEMBRA
MANIFESTACIJA "SLAVAGASTRO" ODRŽANA U HOTELU "PALAS"
DODELJENE NAGRADE "TURISTIČKI CVET"
BROJ DOLAZAKA GOSTIJU KRUZERIMA BIĆE UDVOSTRUČEN
arhiva vesti >

 

copyright NIP "Druga kuća" d.o.o. 2008
Sedište: Kraljice Natalije 66; Redakcija: Resavska 28/IV 11000 Beograd
Tel: +381 11 3346 109 Tel: +381 11 2688 118 Fax: +381 11 3611 529
office@revijauno.co.rs