Pretraga
Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja
Turistička organizacija Srbije
Turistička organizacija Vojvodine
Turistička organizacija regije zapadne Srbije
Turistička organizacija Beograda
Turistički info centar Novi Sad
WTO - Svetska turistička organizacija
Privredna komora Srbije
Privredna komora Beograda
Privredna komora Novog Sada
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede - Hores
Hotelijerstvo i gastronomija
Poslovno udruženje turističkih agencija Srbije - YUTA
Poslovno udruženje banja i klimatskih mesta

Centar za održivi i odgovorni razvoj turizma CENORT

 

 

VESTI

OD 22. NOVEMBRA SAJAM ETNO HRANE I PIĆA

Beograd, 14.11.2017. - Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Grada Beograda, na Beogradskom sajmu će se od 22. do 25. novembra održati 12. Sajam etno hrane i pića. Proizvođači će se predstaviti uz podršku Privredne komore Srbije i Zadružnog saveza Srbije, državnih institucija, lokalnih samouprava, različitih udruženja, turističkih organizacija ili samostalno.
Na ovoj najznačajnijoj regionalnoj smotri tradicionalnih i reprezentativnih prehrambenih proizvoda, izlagači će predstaviti više od dve hiljade različitih proizvoda – nacionalnih specijaliteta. Oni su karakteristični za uža geografska područja, a većina namirnica izrađuje se ručno, od organski gajenih sirovina, po posebnim recepturama i u ograničenim količinama. Na Sajmu etno hrane i pića predstaviće se i proizvođači opreme za čuvanje i pakovanje tradicionalnih proizvoda.
Na ovogodišnjoj manifestaciji učestvuju i proizvođači iz Grčke, Indije, Republike Srpske i drugih zemalja.
Cilj manifestacije najbolje se vidi iz samog slogana pod kojim se Sajam održava – „Utemeljenje robne marke etno proizvoda“. Ideja je da se afirmišu tradicionalni proizvodi kao prvorazredni tržišni i izvozni artikli, ali i da se promovišu brojni proizvodi koji su neformalno već deo domaće turističke ponude. To podrazumeva povećanje broja proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, poput leskovačkog ajvara, kačarskog ili homoljskog meda, duvan-čvaraka, futoškog kupusa, pirotskih peglanih kobasica, vurde, banice, vrtke, različitih džemova, slatka, kitnkeza, kisele zimnice, suvomesnatih specijaliteta, mlečnih proizvoda, sireva, meda, čajnih mešavina, sušenog voća, pekarskih proizvoda, vina, rakije… Reč je o proizvodima kojima je potreban sistemski stimulans da bi postali brend – i robna marka i profitabilan izvozni artikal. Jedan od segmenata priredbe je predstavljanje i promocija organske hrane, pića i prirodne vode, njihovog ekološkog tretmana, kao i opreme za proizvodnju i čuvanje. Manifestacija je prvenstveno namenjena poslovnim posetiocima – distributerima, dobavljačima koji snabdevaju hotele i trgovinske lance, vlasnicima restorana i trgovinskih radnji, profesionalnim gastronomima, kupcima iz inostranstva. U okviru Sajma svake godine se organizuje i bogat stručni prateći program, u okviru koga se predstavljaju proizvođači, ali i teme značajne za unapređenje i zaštitu tradicionalne proizvodnje.
Značajan deo pratećeg programa je već tradicionalna „Izložba rukotvorina“, a poslednji dan Sajma je „rezervisan“ za popularnu „Reviju torti“, koju organizuje časopis „Moja praktika“.
Kao i svake godine, stručni žiri proglasiće najbolje proizvode u više robnih grupa, a samo jedan će poneti prestižno priznanje – „Sajam etno hrane i pića – robna marka iz Srbije 2017. godine“.

Vesti

NOVOGODIŠNJI UKUS FEST 15. DECEMBRA
MANIFESTACIJA "SLAVAGASTRO" ODRŽANA U HOTELU "PALAS"
DODELJENE NAGRADE "TURISTIČKI CVET"
BROJ DOLAZAKA GOSTIJU KRUZERIMA BIĆE UDVOSTRUČEN
NASTAVLJEN RAST DOLAZAKA I NOĆENJA TURISTA
MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O DUNAVU I TURIZMU
PREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA O BEOGRADU U TURSKOJ
TOB NA SAJMU KONGRESNE INDUSTRIJE
TOS NA SAJMU U KRAGUJEVCU
POČELA NEDELJA ITALIJANSKE KUHINJE
arhiva vesti >

 

copyright NIP "Druga kuća" d.o.o. 2008
Sedište: Kraljice Natalije 66; Redakcija: Resavska 28/IV 11000 Beograd
Tel: +381 11 3346 109 Tel: +381 11 2688 118 Fax: +381 11 3611 529
office@revijauno.co.rs