Pretraga
Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja
Turistička organizacija Srbije
Turistička organizacija Vojvodine
Turistička organizacija regije zapadne Srbije
Turistička organizacija Beograda
Turistički info centar Novi Sad
WTO - Svetska turistička organizacija
Privredna komora Srbije
Privredna komora Beograda
Privredna komora Novog Sada
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede - Hores
Hotelijerstvo i gastronomija
Poslovno udruženje turističkih agencija Srbije - YUTA
Poslovno udruženje banja i klimatskih mesta

Centar za održivi i odgovorni razvoj turizma CENORT

 

 

VESTI

32. DANI LUDAJE IZMEĐU 21. I 24. SEPTEMBRA

Beograd, 13.9.2017. - Ovogodišnju manifestaciju „32. Dani Ludaje“ koja će se održati između 21. i 24. septembra u Kikindi, na konferenciji za medije u Privrednoj komori Srbije, predstavili su Stanislava Hrnjak, pomoćnica gradonačelnika Kikinde i Marijana Mirkov iz Kancelarije za turizam Kikinda. Organizatori manifestacije ove godine očekuju, osim velikog broja domaćih posetilaca, i dolazak više od 10.000 gostiju iz susedne Rumunije, kao nastavak prošlogodišnjih pozitivnih trendova kada je manifestaciju za tri dana posetilo više od 40.000 turista iz Srbije i država u okruženju.
„Dani Ludaje“ su jedinstvena turistička manifestacija koja se proslavlja u Kikindi još od 1986. godine kada su izmerene prve najteže bundeve, a kuvari i konobari su u tada nadaleko čuvenom hotelu „Narvik“ u Kikindi napravili različite đakonije od „banatske banane“ - ludaje. Od tada do danas manifestacija je prerasla iz lokalnog gradskog takmičenja kikindskih i severnobanatskih ljubitelja tikve do balkanskog šampionata čiji se ostvareni rezultati šalju i u World Pumpkin Confederation u Kanadu i Collins, SAD, gde učestvuju u takmičenju za zvaničan svetski rekord u veličini uzgojenog ploda.

Tako već 31 godinu, krajem leta i početkom jeseni, Kikinda zahvaljujući bundevi postaje živo turističko mesto sa mnoštvom aktivnosti. Na „Danima Ludaje” Kikinđani i ostali uzgajivači tikve iz regiona nadmeću se čija je ludaja najduža i najteža. Manifestacija predstavlja spoj prošlosti i tradicije, sa namerom da se i u budućnosti sačuva nematerijalno kulturno nasleđe severnog Banata. Tokom četiri dana trajanja manifestacije nastupaju pop – rok i folk muzičari, kao i umetnici klasične muzičke scene, vrše se promocije knjiga, izvode se igre domaćih ali i gostujućih folklornih grupa, sve praćeno velikom privrednom izložbom u organizaciji kikindskih preduzetnika.

U predvečerje finalnog dana stručni žiri meri čija je ludaja najduža i najteža: dosadašnji rekord u dužini drži tikva od 283 cm, a najteža ludaja do sada izmerena u Kikindi vagala je čak 507 kg, izmerena tokom 29. „Dana Ludaje“ 2014. godine.
Najava ovogodišnje manifestacijje u prostorijama PKS na Terazijama protekla je i uz učešće dece iz vrtića „Bambi“, ženske pevačke grupe „Melizmi“, Kikindskog tamburaškog orkestra, kao i članova Akademskog društva za negovanje muzike “Gusle”, a posluženi su tradicionalni specijaliteti severnog Banata, pre svega pita bundevara. M.K.

Vesti

NAJAVE MANIFESTACIJA U SOMBORU
KULTURNO-ZABAVNI PROGRAMI NA OTVORENOM
BEOGRAD I SRBIJA NA TURSKOJ TELEVIZIJI
PRVI "KESAR FEST" U VRANJSKOJ BANJI OD 13. DO 15. JULA
USPEŠNA PROMOCIJA BEOGRADA U BRATISLAVI
POD KROŠNJAMA TOPČIDERSKOG PLATANA
EMISIJA O SRBIJI NA GLOBALNOJ TV5 MONDE
OTVOREN 47. FILMSKI FESTIVAL U SOPOTU
NAJAVLJENA SKADARLIJSKA "ŠEŠIRIJADA"
PROMOCIJA ZLATIBORA NA JAHORINI
arhiva vesti >

 

copyright NIP "Druga kuća" d.o.o. 2008
Sedište: Kraljice Natalije 66; Redakcija: Resavska 28/IV 11000 Beograd
Tel: +381 11 3346 109 Tel: +381 11 2688 118 Fax: +381 11 3611 529
office@revijauno.co.rs