Pretraga
Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja
Turistička organizacija Srbije
Turistička organizacija Vojvodine
Turistička organizacija regije zapadne Srbije
Turistička organizacija Beograda
Turistički info centar Novi Sad
WTO - Svetska turistička organizacija
Privredna komora Srbije
Privredna komora Beograda
Privredna komora Novog Sada
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede - Hores
Hotelijerstvo i gastronomija
Poslovno udruženje turističkih agencija Srbije - YUTA
Poslovno udruženje banja i klimatskih mesta

Centar za održivi i odgovorni razvoj turizma CENORT

 

 

VESTI

DODELJENE NAGRADE ZA ODRŽIVI TURIZAM

Beograd, 12.9. 2017.– Povodom proglašenja 2017. - godinom održivog turizma od strane Ujedinjenih nacija, Centar za istraživačke i razvojne projekte „EcoDev“ uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i tekomunikacija Republike Srbije, Privredne komore Srbije i Turističke organizacije Srbije organizovao je dodelu nagrada za održivi turizam u 5 kategorija: 1) održivi smeštaj, 2) eko-tura, 3) održivo upravljanje destinacijom, 4) tur operater 5) doprinos zajednici. Na osnovu ocene žirija, dobitnici nagrada su: za 1. kategoriju, održivi smeštaj - Hotel Radisson Blu, koji je nosilac sertifikacije “Zeleni ključ“ i posluje prema najvišim standardima održivosti; za 2. kategoriju – eko-tura, nagrada je dodeljena Udruženju Ekos iz Šapca, za 3. kategoriju, nagrada za održivo upravljanje destinacijom pripala je JP „Ada Ciganlija“, koje je ujedno i nosilac sertifikacije “Plave zastave“, za 4. kategoriju, nagrada za tur operatera dodeljena je Serbia tour operator-u, a nagradu za 5. kategoriju- doprinos zajednici- osvojilo je Udruženje klub Salamandra. Dodela nagrada održana je danas u Privrednoj komori Srbije. Ostali finalisti dobili su priznanja za doprinos u održivom turizmu Srbije. To su: Barrington Group Balkans, TrippinSrbija, IN Hotel, Etno selo Babina reka, Rubicon Travel, Udruženje "Eko spiral", Udruženje "Long Tour" Sombor i „Argument“ Prijepolje.
„Proglašenje 2017. godinom održivog turizma otvara, pre svega, velike mogućnosti za unapređenje svesti o značaju pametnog raspolaganja turističkim resursima, sa ekonomskog, društvenog i ekološkog aspekta“, ukazala je Tijana Maljković, sekretarka Udruženja za turizam Privredne komore Srbije. Prema njenim rečima, Privredna komora Srbije, kao društveno odgovorna asocijacija, još od 2007. godine, bijenalno dodeljuje Nacionalnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje, po jedinstvenoj metodologiji, koja na ravnomeran način tretira različite aspekte poslovanja. Takođe, Komora je i strateški partner strukovne organizacije „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine“, a ove godine uključila se i u „Zeleni ključ”, program međunarodne eko sertifikacije turističkih objekata, istakla je Tijana Maljković. S obzirom na to da su prirodna i graditeljska baština, uz ljudski kapital, osnovni resursi razvoja turizma, održivost je imperativ uspeha tog razvoja. Zbog toga Udruženje za turizam PKS podržava projekte koji podstiču opredeljenje svih aktera u turizmu za ekonomski razvoj uz poštovanje domicilnog stanovništva i očuvanje kulturnog integriteta, prirodnih resursa i biološke raznolikosti destinacije - poručila je Maljković.
„Velika nam je čast sto su nas podržale i pomogle da sve ovo organizujemo najviše institucije u zemlji iz oblasti turizma. Verujemo da je ovo dobar početak da se podstakne privreda u turizmu da sertifikuje svoje smeštaje, ture, destinacije, kao što je to učinio hotel Radisson Blu i JP Ada Ciganlija. Sertifikacija je bitna da budete prepoznati na međunarodnom tržištu da poslujete po najvišim standardima održivosti, ujedno time pružamo svi doprinos našoj državi da ispuni ciljeve održivog razvoja UN-a“, kazala je Sophie Kekić, koordinatorka projekta. Prisutnima su se obratili i doc. dr Miroslav Knežević, državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Ljiljana Čerović, šef Odseka Turističke organizacije Srbije za upravljanje i razvoj turističkih proizvoda.

Vesti

NAJAVE MANIFESTACIJA U SOMBORU
KULTURNO-ZABAVNI PROGRAMI NA OTVORENOM
BEOGRAD I SRBIJA NA TURSKOJ TELEVIZIJI
PRVI "KESAR FEST" U VRANJSKOJ BANJI OD 13. DO 15. JULA
USPEŠNA PROMOCIJA BEOGRADA U BRATISLAVI
POD KROŠNJAMA TOPČIDERSKOG PLATANA
EMISIJA O SRBIJI NA GLOBALNOJ TV5 MONDE
OTVOREN 47. FILMSKI FESTIVAL U SOPOTU
NAJAVLJENA SKADARLIJSKA "ŠEŠIRIJADA"
PROMOCIJA ZLATIBORA NA JAHORINI
arhiva vesti >

 

copyright NIP "Druga kuća" d.o.o. 2008
Sedište: Kraljice Natalije 66; Redakcija: Resavska 28/IV 11000 Beograd
Tel: +381 11 3346 109 Tel: +381 11 2688 118 Fax: +381 11 3611 529
office@revijauno.co.rs