Pretraga
Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja
Turistička organizacija Srbije
Turistička organizacija Vojvodine
Turistička organizacija regije zapadne Srbije
Turistička organizacija Beograda
Turistički info centar Novi Sad
WTO - Svetska turistička organizacija
Privredna komora Srbije
Privredna komora Beograda
Privredna komora Novog Sada
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede - Hores
Hotelijerstvo i gastronomija
Poslovno udruženje turističkih agencija Srbije - YUTA
Poslovno udruženje banja i klimatskih mesta

Centar za održivi i odgovorni razvoj turizma CENORT

 

 

VESTI

TESLA DANI, PO ČETVRTI PUT, ŠIROM SRBIJE

Beograd, 3. jula 2017. godine - Ovog meseca u okviru manifestacije TESLA DANI 2017 zanimljivim izložbama, eksperimentima, predavanjima, neobičnim turama i obilascima, kao i raznim drugim dešavanja inspirisanim Nikolom Teslom i njegovim životom, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije, biće širom Srbije proslavljen Teslin rođendan – 10. jul. Kako su na konferenciji za novinare najavili Manuela Graf, predsednica Upravnog odbora Klastera puteva kulture i Branko Kovačević, profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, ovogodišnja manifestacija „Tesla dani“, četvrta po redu, protećiće i u znaku jubileja - 125 godina od Teslinog dolaska u Srbiju. Nikola Tesla je 2. juna 1892. godine posetio Beograd. Taj njegov dolazak ostavio je ogroman trag na čitavu elektrifikaciju i industrijalizaciju Srbije.
Glavni događaj manifestacije biće 10. jula na Teslin rođendan, na Elektrotehničkom fakultetu, kada će Elektroprivreda Srbije povesti posetioce na „Putovanje kroz vreme sa Nikolom Teslom“. „Posetioci će imati prtilike da ’urone’ u virtuelne svetove uz pomoć savremenih tehnologija, naći će se u ambijentu s karaj XIX i početka XX veka, ili u ambijentu budućnosti. Sve to će biti zabeleženo na fotografiji koju će poneti sa sobom kući kao neobičan suvenir. Ceo događaj će pratiti priča o ’Putevima Tesle kroz Srbiju’ i starim hidroelektranama, dolasku Tesle u Beograd pre 125 godina, njegovom prijateljstvu sa Đorđem Stanojevićem i otvaranju prve hidroelktrane u Srbiji samo 4 godine posle otvaranja hidroelektrane na Nijagari“, rekla je Manuela Graf. Ona je dodala da sve zaintersovane i ove godine niz iznenađenja očekuje u Tesla Escape sobi u Beogradu, Muzej Nikole Tesle poklanja besplatan ulaz, a izložba o Tesli biće postavljena i na Gardošu. U Narodnoj biblioteci u Novom Sadu je čitav niz programa i radionica namenjenih prvenstveno deci, dok Bajina Bašta organizuje obilaske stare hidroelektrane Vrelo, ali i najkraće reke u Srbiji, poznate i pod imenom Godina. Selo Velebit kod Subotice će vas ugositi uz tradicionalne ličke specijalitete i neobičene priče o tome kako je Lika dospela u Vojvodinu, dok Leskovac već tradicionalno nizom programa obeležava rođendan Nikole Tesle u Narodnom muzeju.
„Tesla dane“ organizuje Klaster puteva kulture, koji umrežava preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencije, privrednika i čak šest fakulteta u tri zemlje: Srbija, Slovenija i Hrvatska. M.K.

Vesti

POČELA NAUTIČKA SEZONA U BEOGRADU
ZA TURISTE IZ RUSIJE PRVI PAKET ARANŽMANI ZA BALKAN
NOVI SAD SE ISTOVREMENO PROMOVIŠE NA VIŠE MERIDIJANA
PRVO MESTO ZA PREDSTAVLJANJE SRBIJE NA SAJMU U MOSKVI
SAJAM FRANCUSKOG KULINARSTVA 16. I 17. MARTA
PROLEĆNI UKUS FEST 31. MARTA I 1. APRILA
TURISTIČKA PONUDA BEOGRADA NA SAJMU U MOSKVI
ZNAMENITOSTI VOJVODINE U VAŠEM MOBILNOM TELEFONU
VINO FEST U VRŠCU 16. I 17. MARTA
PONUDA BEOGRADA NA SAJMU U BERLINU
arhiva vesti >

 

copyright NIP "Druga kuća" d.o.o. 2008
Sedište: Kraljice Natalije 66; Redakcija: Resavska 28/IV 11000 Beograd
Tel: +381 11 3346 109 Tel: +381 11 2688 118 Fax: +381 11 3611 529
office@revijauno.co.rs