Pretraga
Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja
Turistička organizacija Srbije
Turistička organizacija Vojvodine
Turistička organizacija regije zapadne Srbije
Turistička organizacija Beograda
Turistički info centar Novi Sad
WTO - Svetska turistička organizacija
Privredna komora Srbije
Privredna komora Beograda
Privredna komora Novog Sada
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede - Hores
Hotelijerstvo i gastronomija
Poslovno udruženje turističkih agencija Srbije - YUTA
Poslovno udruženje banja i klimatskih mesta

Centar za održivi i odgovorni razvoj turizma CENORT

 

 

VESTI

DANAS I SUTRA FESTIVAL SIREVA U BOTANIČKOJ BAŠTI

Beograd, 26. 6. 2021. - Danas je u Botaničkoj bašti otvoren 11. Balkan Cheese festival, koji se može posetiti i danas i sutra, do 20 časova. Posetioci mogu da vide i degustiraju više desetina sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Francuske i da uživaju u šetnji ovim parkom prirode dok uparuju ukuse delikatesa. Sireve sa 100 odsto kozjeg mleka nudi Beocapra iz Kukujevaca pod brendom "Kozari": beli srpski sir, dimljeni sir, sir u maslinovom ulju, sir sa plesnima (u listu kestena, u hrastovoj kori i čubru, u pepelu hrasta), sireve od surutke (urde), kao i jogurt, probiotski napitak "čudo", surutku… Ljubitelji lisnatog sira mogu da posete štand Ljilje Janjić. Tu nema šta nema: lisnati i rolovani sir, neslani i kuvani sir, stari punomasni i polumasni sir, sir sa belim tartufima, sa pršutom, pečenim susamom, orasima, peršunom i povrćem, pa onda kačkavalj, kajmak, slane torte, srpska mozzarella sa smokvom i suvom šljivom, itd. Prvi put na ovom festivalu sireva prisutan je PK Zlatibor, koji, između ostalih, nudi sir “premium zlatiborska kriška”. Iza brenda “Francuske tajne” kriju se jedinstveni sirevi sa magijom Alpa. Kozji sirevi - polutvrdi, mladi, krem sir i kozja kriška u salamuri su u ponudi farme alpskih koza Monsprodukt Očauš iz Teslića. Ponovo je na festivalu Kupres Milch sa kupreškim sirom, najboljim prema glasovima publike na prethodnom festivalu (a uvek plasiran među prva tri). Na štandu “Farmera” kažu da nude ukusne sireve od prvokalsnog mleka – parmesan, mocarelu, haloumi, rolavni sir, meki i sitan sir. “Rudimentaler” je izložio domaće dimljene sireve od punomasnog kravljeg mleka. Sirana Jovanović iz Smedereva je ponudila carski sir od pasterizovanog kravljeg mleka koji je, u zavisnosti dužine sazrevanja, ili tvrdi ili ekstra tvrdi sir. Videli smo (pa neke i probali) i belgrader sir, specijalni kozji sir sa crnim tartufom (Tartufi SR - Truffles), kozji sir u haldno ceđenom suncokretovom ulju sa začinima (Gazdinstvo Stepanov), “sir za svaki dan” od kravljeg i kozjeg mleka (mlekara Ćuk, Banatsko Karađorđevo), kozje sireve “Dobre Farme” iz Bele Crkve, slani i neslani “šarski sir”, pirotski kačkavalj (Mlekarska škola Pirot), hercegovački sir i kajmak (Hercegovačka kuća)… „Ako nekome fali daska, dve”, ponovo su na ovom festivalu majstori svog zanata - “Vrdnik drvo” sa svojim kuhinjskim, ručno izrađenim daskama. Uz Festival sireva održava se i festival poslastica (Sladak život), a uz raznovrsne sireve u ponudi su još i vina, rakije, proizvodi od aronije… Cena ulaznice je 300 dinara.

Vesti

FESTIVAL SRPSKE TRPEZE U SKADARLIJI 18. SEPTEMBRA
USKORO TREĆI FESTIVAL TESTA, TESTENINE I HLEBA "TESTIVAL"
OBELEŽENO 20 GODINA PARTNERSTVA BAZELA I BEOGRADA
NOVA TURISTIČKA KAMPANJA - "VOJVOĐANSKO SELO"
FESTIVAL "UKUSI VOJVODINE" 11. I 12. SEPTEMBRA
OTVOREN MEDJUNARODNI SAJAM TURIZMA U NIŠU
NOVA POBEDA MARKA MILENKOVIĆA U LJUBIČEVSKOM VIŠEBOJU
VINSKA NOĆ - OMAŽ SERIJI "GRLOM U JAGODE"
LOZNICA NA FOTOGRAFIJAMA ALEKSANDRA STOJANOVIĆA
POČINJU LJUBIČEVSKE KONJIČKE IGRE
arhiva vesti >

 

copyright NIP "Druga kuća" d.o.o. 2008
Sedište: Kraljice Natalije 66; Redakcija: Resavska 28/IV 11000 Beograd
Tel: +381 11 3346 109 Tel: +381 11 2688 118 Fax: +381 11 3611 529
office@revijauno.co.rs