Pretraga
Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja
Turistička organizacija Srbije
Turistička organizacija Vojvodine
Turistička organizacija regije zapadne Srbije
Turistička organizacija Beograda
Turistički info centar Novi Sad
WTO - Svetska turistička organizacija
Privredna komora Srbije
Privredna komora Beograda
Privredna komora Novog Sada
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede - Hores
Hotelijerstvo i gastronomija
Poslovno udruženje turističkih agencija Srbije - YUTA
Poslovno udruženje banja i klimatskih mesta

Centar za održivi i odgovorni razvoj turizma CENORT

 

 

VESTI

ZAPOSLENIMA U UGOSTITELJSTVU OMOGUĆITI IMUNIZACIJU

Beograd, 28.3.2021. - Izuzetno je važno da se zaposlenima u sektoru ugostiteljstva i turizma prioritetno omogući imunizacija. Ovaj stav usaglašen je na sastanku ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjane Matić i predstavnika Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES), direktora dr Georgi Genova i predsednika Upravnog odbora Aleksandra Vasilijevića. Konstatovano je da je, na zahtev domaćih, stranih turista i ostalih korisnika ugostiteljskih usluga, važno da pružaoci usluga, odnosno zaposleni u hotelima i restoranima budu vakcinisani, čime će potencijalni gosti biti sigurni da će im uslugu pružiti, ne samo u čistom i sigurnom objektu, već i da to čine zaposleni, koji su prošli kroz proces imunizacije.
HORES smatra da, za sigurno i čisto putovanje, mora da postoji zajednički sertifikat o vakcinaciji zaposlenih i primeni zdravstveno-sanitarnih mera „Čisto i sigurno“ u hotelima i restoranima Srbije. Zbog pandemije, putnici žele „siguran, čistiji i održiviji turizam“, ističe dr Georgi Genov, direktor HORES-a, pozivajući sve nadležne institucije u zemlji, da, bez odlaganja, u potpunosti primene zajedničke kriterijume za sigurno putovanje. “Zajednički sertifikat o vakcinaciji trebalo bi da olakša putovanja i deluje kao alternativa PCR testovima i zahtevima za karantin”, ističe Genov. Novi sertifikat treba da sledi pravila o privatnosti i zaštiti podataka i mogao bi da počne da se koristi kada postoje dovoljni dokazi, da oni, koji su vakcinisani, ne prenose virus.
HORES je sproveo istraživanje u vezi sa procesom imunizacije u hotelima Srbije u periodu od 25. do 28. marta 2021. godine. Anketa je poslata na adrese 424 kategorisana hotela u Srbiji, koji trenutno zapošljavaju oko 13.000 ljudi. Na anketu je odgovoreno iz 92 hotela koji imaju 2.758 zaposlenih. Prema rezultatima ankete, 35,27% je prebolelo virus korona ili je prošlo proces imunizacije, a 819 je iskazalo interesovanje za imunizaciju vakcinom, što je 29,69%. HORES smatra da postoji značajno interesovanje za imunizaciju, dok jedan broj zaposlenih, koji se još uvek nije odlučio za imunizaciju, spreman je da se konsultuje sa zdravstvenim radnicima. HORES planira da, u okviru projekta „EU za tebe – za kulturno nasleđe i turizam“, kroz obuke „Čisto i sigurno“, omogući zaposlenima da se neposredno informišu o imunizaciji od strane zdravstvenih radnika. HORES će nastaviti kampanju za vakcinaciju zaposlenih u ugostiteljstvu, kako bi, što pre, otpočela normalizacija rada ugostiteljskog sektora.

Vesti

SRBIJA MEĐU ZEMLJAMA KOJE SVET ČINE DRUGAČIJIM
"ER SRBIJA" SPREMNA ZA LETNJU ČARTER SEZONU
SKIJANJE U SRBIJI DO 18. APRILA
SUTRA SE OTVARAJU BAŠTE, ŽIVA MUZIKA ZABRANJENA
BAŠTE SE OTVARAJU U PONEDELJAK
TURISTIČKE ŠETNJE "BEOGRADSKE PRIČE"
PRIJAVE ZA TAKMIČENJE "BRKOVI PO VUKU"
NOVIM LETOM IZ KIJEVA DO ODMORA U SRBIJI
POTPISANA IZJAVA, U GRČKU OD 14. MAJA
ZAPOSLENIMA U UGOSTITELJSTVU OMOGUĆITI IMUNIZACIJU
arhiva vesti >

 

copyright NIP "Druga kuća" d.o.o. 2008
Sedište: Kraljice Natalije 66; Redakcija: Resavska 28/IV 11000 Beograd
Tel: +381 11 3346 109 Tel: +381 11 2688 118 Fax: +381 11 3611 529
office@revijauno.co.rs