Pretraga
Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja
Turistička organizacija Srbije
Turistička organizacija Vojvodine
Turistička organizacija regije zapadne Srbije
Turistička organizacija Beograda
Turistički info centar Novi Sad
WTO - Svetska turistička organizacija
Privredna komora Srbije
Privredna komora Beograda
Privredna komora Novog Sada
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede - Hores
Hotelijerstvo i gastronomija
Poslovno udruženje turističkih agencija Srbije - YUTA
Poslovno udruženje banja i klimatskih mesta

Centar za održivi i odgovorni razvoj turizma CENORT

 

 

VESTI

HORES OBNOVIO INICIJATIVU ZA SMANJENJE PDV-a

Beograd, 18.11.2020.- Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES uputilo je obnovljenu inicijativu Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija za smanjenje PDV-a na hranu sa 20 na deset odsto uz obrazloženje da bi smanjenje PDV-a bila delotvorna mera koja bi podržala oporavak hotela i restorana u Srbiji.
Kako se navodi u saopštenju HORES-a, zatvaranje ugostiteljskih objekata širom Srbije u proleće 2020. imalo je izuzetno težak ekonomski uticaj na sektor, dok su se objekti postepeno ponovno otvarali za posao tokom letnje sezone, mogućnost za povratak na uobičajene poslovne aktivnosti, nije postojala. Ograničenja su onemogućila objekte da rade punim kapacitetom, a stroge zdravstvene i higijenske mere, za koje naš sektor smatra da su neophodne, dovode do dodatnih troškova, ističu u Udruženju uz napomenu da HORES podržava mere koje je uvela Vlada Srbije sa ciljem obezbeđenja olakšica za mnoge sektore, uključujući ugostiteljstvo, dok se suočavaju sa izuzetnim ekonomskim poteškoćama i nedostatkom likvidnosti.
Mnoge članica Evropske unije i druge evropske zemlje primenjuju nižu stopu na ugostiteljske usluge. Među njima su, na primer, Austrija, Belgija, Bugaska, Kipar, Češka, Grčka,Velika Britanija, Norveška...
Iz Udruženja HORES upućena je molba nadležnom ministarstvu za moratorijum na investicione i lizing kredite od dve godine, a u cilju finansijske konsolidacije hotela i restorana u post-kovid periodu, kao i za pomoć u prevazilaženju poslovanja tokom kovid perioda
U cilju suzbijanja sive ekonomije, smanjenja neformalne zaposlenosti, i problema angažovanja sezonske radne snage u ugostiteljskoj delatnosti, HORES pokreće i inicijativu nadležnom ministarstvu za dopunu Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima, na način da se angažovanje sezonske radne snage u poljoprivredi i šumarstvu, dopuni primenom u ugostiteljskoj delatnosti.
Kada ugostitelji imaju potrebu da angažuju dodatnu radnu snagu, na primer kada se organizuju veći događaji i kada je povećan broj gostiju, prolaze vrlo složenu administrativnu proceduru za prijavljivanje i odjavljivanje radnika na kraći period, dok se od 2019. godine u Srbiji za angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi primenjuju odredbe zakona koji uređuje pojednostavljeni način radnog angažovanja radnika putem elektronskog portala sezonskih radnika, koji poslodavcima omogućava dnevno angažovanje radnika. Dodatno, lakše se uređuje i način plaćanja poreza i doprinosa tako da poslodavac svoje obaveze ka državi plaća samo za one dane kada je sezonski radnik zaista radio, a imajući u vidu dinamičnost rada, koji umnogome zavisi od sezonalnosti u toku nedelje.
HORES smatra da bi usvajanjem dopune i ovog zakona značajno olakšalo proceduru prijavljivanja radnika, kao i regulisanja svih obaveza prema državi.

Vesti

OD SUTRA PRIJAVE ZA DODATNE VAUČERE
U PRVA TRI MESECA 27 ODSTO MANJE GOSTIJU
PROSLAVA DANA EVROPE 2021. U SRBIJI
KAFIĆI I RESTORANI OD DANAS RADE I U ZATVORENOM DELU
BESPLATNE PEŠAČKE TURE U SUBOTICI
MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL FEST OD 7. MAJA
VASKRŠNJI KARAVAN NA PIJACI "KALENIĆ"
TRGOVINSKI LANAC POMAŽE OBRAZOVANJE MLADIH
FORMIRAN NACIONALNI SAVET ZA OPORAVAK I RAZVOJ TURIZMA
SARADNJA SA OPŠTINOM BUDVA U OBLASTI TURIZMA
arhiva vesti >

 

copyright NIP "Druga kuća" d.o.o. 2008
Sedište: Kraljice Natalije 66; Redakcija: Resavska 28/IV 11000 Beograd
Tel: +381 11 3346 109 Tel: +381 11 2688 118 Fax: +381 11 3611 529
office@revijauno.co.rs