Pretraga
Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja
Turistička organizacija Srbije
Turistička organizacija Vojvodine
Turistička organizacija regije zapadne Srbije
Turistička organizacija Beograda
Turistički info centar Novi Sad
WTO - Svetska turistička organizacija
Privredna komora Srbije
Privredna komora Beograda
Privredna komora Novog Sada
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede - Hores
Hotelijerstvo i gastronomija
Poslovno udruženje turističkih agencija Srbije - YUTA
Poslovno udruženje banja i klimatskih mesta

Centar za održivi i odgovorni razvoj turizma CENORT

 

 

VESTI

POČEO 42. MEĐUNARODNI SAJAM TURIZMA U BEOGRADU

Beograd, 20.2.2020. - Na Beogradskom sajmu otvoren je 42. Međunarodni sajam turizma i tri srodne manifestacije, Međunarodni sajam vina "BeoWine", Međunarodni sajam opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo "Horeca-oprema" i Sajam suvenira "Vidi Srbiju". Do nedelje, 23. februara, pod sloganom „Put pod noge”, turističku ponudu predstavlja više od 900 izlagača iz 40 zemalja, a očekuje se oko 70.000 posetilaca. Na svečanoj ceremoniji otvaranja prikazan je kratki film o Beogradu kao turističkoj destinaciji, a gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić istakao je da prestonica Srbije beleži stalni rast broja turista i dodao da ih je u prošloj godini bilo između osam i devet odsto više nego u 2018. Kako je rekao, u Beogradu je u prošloj godini zabeleženo 2,7 miliona noćenja, a glavni grad Srbije je prvi put imao više od million stranih gostiju. Radojičić je dodao da Beograd može mnogo da ponudi u poslovnom i kongresnom turizmu, i da će daljim razvojem infrastrukture prestonica dati doprinos i u tom segmentu. “U Beogradu je prošle godine otvoreno 13 novih hotela, trenutno ih je ukupno 112, ali taj broj nije dovoljan za grad koji sve više razvija turističke potencijale”, rekao je Radojičić. On je izrazio zadovoljstvo što je Republika Egipat ove godine zemlja partner sajma i naglasio da Srbija u turizmu može mnogo da nauči od zemlje koja je, kako kaže, kolevka civilizacije i ima bogato kulturno i istorijsko nasleđe. Pošto je publika imala priliku da pogleda promotivni film o Republici Egipat, u svom obraćanju dr Gada Šalabi, zamenica ministra zadužena za turizam u Ministarstvu za turizam i antikvitete AR Egipat, istakla je dobre odnose Srbije i Egipta i sajam kao dobru prilka da se ti odnosi dodatno unaprede. Ministarstva turizma dve zemlje imaju sporazum o razumevanju, rade zajednički ekonomski komitet i zajednički poslovni savet, a zaključena su i tri sporazuma o saradnji šest gradova Egipta i Srbije. Sajam turizma otvorio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić porukom da će 2020. biti godina reformi i novih investicija u turizam Srbije. On je naveo da svake godine u turističke posete putuje 1,3 miliona građana Srbije i da su novim propisima dodatno zaštićeni putnici i sprečene zloupotrebe i prevare, odnosno uveden je red u rad turističkih agencija. “Od aprila će biti u funkciji eTurist, centralni informacioni sistem, koji će olakšati prijavu gostiju i kategorizaciju turističkih objekata”, rekao je Ljajić. Najavio je da će u 45 projekata u oblasti turizma, među kojima je najznačajniji izgradnja gondole od Brzeća od Kopaonika, biti uloženo 200 miliona evra, a očekuju se i značajne privatne investicije u tom sektoru. “Plan je da ove godine Srbiju poseti četiri miliona turista, podjednak broj domaćih i stranih, da ostvarimo 10,6 miliona noćenja i devizni priliv od 1,5 milijardi evra”, rekao je Ljajić i izrazio očekivanja da će epidemija korona virusa uskoro prestati i da neće naneti veću štetu turizmu Srbije.
Već prvog dana sajma veliki broj posetilaca požurio je da rezerviše aranžmane za leto uz popuste koje nude agencije, a na brojnim štandovima održane su promocije ponude za destinacije kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Na štandu Turističke organizacije Srbije promovisano je drugo izdanje Kataloga seoskih turističkih domaćinstava,a posebnu pažnju posetilaca izazvao je kaleiTOSkop pomoću koga mogu da izaberu svoju avanturu i da zakorače u najlepše predele Srbije.
Sajamski dani teku, do nedelje, 23. februara, pa ko nije bio danas može da ovu najveću turističku manifestaciju u regionu poseti i naredna tri dana. Cena pojedinačne ulaznice je 400 dinara, a za grupne posete 300 dinara. Cena porodične ulaznice (roditelje sa decom starosti do 16 godina) 800 dinara. Parking košta 200 dinara po satu.

Vesti

PODIZANJEM ZASTAVE OTVORENA LETNJA SEZONA U SKADARLIJI
OBELEŽEN SVETSKI DAN ŽIVOTNE SREDINE
IZABERI SVOJU AVANTURU #VIDISRBIJU – LJUBOVIJA
OTVOREN TURISTIČKI INFORMATIVNI CENTAR U SURČINU
SLIKA "KOSOVKA DEVOJKA" BIĆE IZLOŽENA U STAROM DVORU
SVEČANO OTVARANJE SEZONE U SKADARLIJI, 6. JUNA
PROMOCIJA PONUDE BANJE VRUJCI I DIVČIBARA
SEKTORU TURIZMA POVOLJNI KREDITI FONDA ZA RAZVOJ
POZIV LOKALNIM SAMOUPRAVAMA DA POMOGNU HOTELIJERE
YUTA: AGENCIJE SPREMNE DA REALIZUJU PUTOVANJA
arhiva vesti >

 

copyright NIP "Druga kuća" d.o.o. 2008
Sedište: Kraljice Natalije 66; Redakcija: Resavska 28/IV 11000 Beograd
Tel: +381 11 3346 109 Tel: +381 11 2688 118 Fax: +381 11 3611 529
office@revijauno.co.rs