Pretraga
Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja
Turistička organizacija Srbije
Turistička organizacija Vojvodine
Turistička organizacija regije zapadne Srbije
Turistička organizacija Beograda
Turistički info centar Novi Sad
WTO - Svetska turistička organizacija
Privredna komora Srbije
Privredna komora Beograda
Privredna komora Novog Sada
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede - Hores
Hotelijerstvo i gastronomija
Poslovno udruženje turističkih agencija Srbije - YUTA
Poslovno udruženje banja i klimatskih mesta

Centar za održivi i odgovorni razvoj turizma CENORT

 

 

VESTI

FESTIVAL POSVEĆEN NARODNOM OBIČAJU LILANJU

Beograd, 2.7.2019. - Posle prošlogodišnje premijere, LilaLo festival održava se ove godine po drugi put i to od 10. do 14. jula u Loznici, Tršiću, Banji Koviljači i Lešnici, u organizaciji Turističke organizacije grada Loznice. „LilaLo“ je muzičko-scenski festival koji afirmiše stvaralaštvo mladih, a posvećen je narodnom običaju lilanju koje je autentično za grad Loznicu i regiju Podrinje. Ideja za festival, koji se popularno naziva „lilanje u Loznici“, nastala je u želji da se zbliže tradicionalno i moderno, da se tradicija prikaže na jedan savremen način i da se sačuva za generacije koje dolaze, rečeno je na konferenciji za novinare u održanoj TOS-u na kojoj je najavljen festival. Tokom festivala publika može da uživa u vrhunskim koncertima (Bajaga i Instruktori, Filharmonija mladih "Borislav Pašćan"...), di džej nastupima, performansima, pozorišnim predstavama, animacijama za decu, izložbama, bioskopskim predstavama na otvorenom, nastupima kulturno umetničkih društava, vožnji fijakerom, etno bazarima, interaktivnim radionicama starih zanata, zaigra u kolu za dukat i učestvuje u lilanju!

Moto festivala je svetlo lile koje nam osvetljava budućnost i budi optimizam. Kod Srba, naime, postoji običaj da se uoči velikog praznika Petrovdana (12. jul) pale lile koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Obično se to radi na mestima gde se narod okuplja, na trgovima, raskršćima i u tome učestvuju deca i omladina. Paljenje vatre i lila simboliše na ona vremena kada su hristoborni carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih. NJihova tela su tada gorela kao buktinje, osvetljavajući trgove kao danas simbolične vatre i lile. Ovaj narodni običaj sačuvan je u našem kraju do danjašnjih dana. Veče uoči Petrovdana prisutan je duh predaka a plamen lila budi žar i najmlađima.
Turistička organizacija grada Loznice organizuje LilaLo festival uz podršku Grada Loznice, Centra za kulturu "Vuk Karadžić," Omladinskog centra, Crkvene opštine lozničke, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva kulture i informisanja i Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi u partnerstvu sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ).

Vesti

TOB NA SVETSKOM SAJMU TURIZMA U LONDONU
PROMOCIJA FILMA "GROČANSKE PRIČE"
U SEPTEMBRU ZA 16 ODSTO VIŠE NOĆENJA U BEOGRADU
VRANJE NA LISTI UNESCO KREATIVNIH GRADOVA
U HOTELU ZIRA 4. NOVEMBAR VINO FEST
SRBIJA U TOP 10 DESTINACIJA KOJE TREBA POSETITI
ŠETNJA KROZ ISTORIJU I KULTURU BEOGRADA
VELIKI USPEH UČENIKA IZ VRNJAČKE BANJE NA GASTROMAKU
APEL ZA REŠAVANJE PROBLEMA OKO REALIZACIJE EKSKURZIJA
HORES POSTAO ČLAN EVROPSKE ORGANIZACIJE HOTREK
arhiva vesti >

 

copyright NIP "Druga kuća" d.o.o. 2008
Sedište: Kraljice Natalije 66; Redakcija: Resavska 28/IV 11000 Beograd
Tel: +381 11 3346 109 Tel: +381 11 2688 118 Fax: +381 11 3611 529
office@revijauno.co.rs