Pretraga
Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja
Turistička organizacija Srbije
Turistička organizacija Vojvodine
Turistička organizacija regije zapadne Srbije
Turistička organizacija Beograda
Turistički info centar Novi Sad
WTO - Svetska turistička organizacija
Privredna komora Srbije
Privredna komora Beograda
Privredna komora Novog Sada
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede - Hores
Hotelijerstvo i gastronomija
Poslovno udruženje turističkih agencija Srbije - YUTA
Poslovno udruženje banja i klimatskih mesta

Centar za održivi i odgovorni razvoj turizma CENORT

 

 

VESTI

URUČENE NAGRADE NA 63. SAJMU KNJIGA

Beograd, 25.10.2018. - U prepunoj sali „Ivo Andrić“ danas su svečano uručene nagrade 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, a nagrada za Izdavača godine dodeljena je izdavačkim kućama Prometej iz Novog Sada i Službeni glasnik iz Beograda. Predsednik žirija, prof. dr Dragan Simeunović i članovi prof. Slobodan Kanjevac, mr Milica Lilić, prof. dr Tiodor Rosić i Želidrag Nikčević, svoju odluku obrazložili su rečima da je „izdavač Prometej godinama jedan od najrelevantnijih srpskih izdavača. Objavio je i objavljuje kapitalna lingvistička izdanja, izuzetna istoriografska i književna dela domaće i strane poezije i proze. ’Službeni glasnik’ već godinama spada u red naših najplodnijih i najkvalitetnijih izdavača i po izdavačkom dijapazonu, kao i po objavljenom sadržaju“.
Nagrada za Izdavački poduhvat godine pripala je knjizi „Crnjanski – biografija jednog osećanja“, autora Mila Lompara, u izdanju Izdavačkog preduzeća Pravoslavna reč iz Novog Sada. Prema odluci žirija, nagrada Najbolji izdavač iz dijaspore pripala je ravnopravno izdavačima Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske iz Banja Luke i Pravoslavnoj reči iz Novog Sada, za knjigu „Spomeničko blago Republike Srpske“ autora Ljiljane Ševo i izdavaču Matica srpske – Društvo članova u Crnoj Gori, Odjeljenje za srpski jezik i književnost iz Podgorice i Akademskoj knjizi iz Novog Sada, za knjigu „Istorija američke književnosti“ autora Radojke Vukčević.
Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke pripalo je delu „Jasenovac Aušvic Balkana. Ustaška imperija okrutnosti“ u izdanju Instituta za holokaust Šem olam (Izrael), Akademskog koledža Ono (Izrael), Fondacije za projekte edukacije za Holokaust u saradnji sa Poljskim projektom za restauraciju jevrejskih grobalja – FHEP (USA).
Nagrada Dečja knjiga godine pripala je knjizi „Gospodar solitera i druga čuda“ autora Miladina Ćulafića, u izdanju Srpske književne zadruge.
Specijalno priznanje za izdavača ravnopravno je pripalo izdavačima Zavod za udžbenike iz Beograda i Akademiji nauka i umetnosti Republike Srpske za drugi tom enciklopedije Republike Srpske, a specijalno priznanje za knjigu pripalo je ravnopravno knjigama „Patrijarh Pavle o islamu i muslimanima“ autora đakona dr Aleksandra Praščevića, u izdanju Izdavačke fondacije Srpske Pravoslavne Crkve Arhiepiskopije beogradsko – karlovačke, „Ivo Andrić – Večiti kalendar maternjeg jezika“ autora Mira Vuksanovića u izdanju Makarija, Obodskog slova i Hercegovina izdavaštva, „Manastir Sv. Trojice Stanjevići 1338 – 2018“ u izdanju Svetigore iz Cetinja, „Srbi na Kosovu i Metohiji u 19. i 20. veku“ autora Milovana J. Bogavca i Dragoslava S. Ćetkovića u izdanju Obeležja plus iz Beograda i knjizi „Umetničko nasleđe srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“ urednika Dragana Vojvodića i Miodraga Markovića, u izdanju Srpske akademije nauka i umetnosti iz Beograda.
Specijalna nagrada za strip pripala je grafičkom romanu „Sat“, čiji autori su scenarista Dragan Lazarević de Lazare, crtač Vujadin Radovanović Vuja, kolor Rade Tovladijac, u izdanju Pčelica izdavaštva iz Čačka.
U ime žirija za dodelu Nagrade „Bogdan Kršić“ za najlepšu knjigu nagradu je uručio prof. Jugoslav Vlahović delu „Ikone stila Srbije“, autora Nede Todorović i Radmile Stanković u opremi Aleksandre Janković, u izdanju „Zepter Book World“ iz Beograda. Nagrada za najlepšu dečju knjigu pripala je ediciji „Princeza Sofija“ autorke Vesne Aleksić, u opremi Dušana Pavlića i sa ilustracijama Bojane Stojanović, u izdanju Kreativnog centra iz Beograda.
Specijalno priznanje za mladog dizajnera dodeljeno je Jeleni Vasiljević za knjigu „Hostel Beatrice“ Miloša Švonje, u izdanju Prometeja iz Novog Sada.
/Tekst: sajam.rs/

Vesti

SAJAM ETNO HRANE I PIĆA OD 21. DO 24. NOVEMBRA
PRVO TAKMIČENJE U DEGUSTACIJI KAFE
BEOGRAD PREDSTAVLJEN NA SAJMU U SOLUNU
USKORO NEDELJA ITALIJANSKE KUHINJE
SRPSKE ĐAKONIJE U RESTORANU DOMA VOJSKE
TURISTIČKA PONUDA SRBIJE NA SAJMU U LONDONU
POČEO MEĐUNARODNI KONGRES HOTELPLAN 2018
NOVEMBAR VINO FEST 2. I 3. NOVEMBRA
ETIHAD ERVEJZ SLAVI 15 GODINA USPEŠNOG RADA
DONACIJA KOKA-KOLE NARODNIM KUHINJAMA
arhiva vesti >

 

copyright NIP "Druga kuća" d.o.o. 2008
Sedište: Kraljice Natalije 66; Redakcija: Resavska 28/IV 11000 Beograd
Tel: +381 11 3346 109 Tel: +381 11 2688 118 Fax: +381 11 3611 529
office@revijauno.co.rs