Pretraga
Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja
Turistička organizacija Srbije
Turistička organizacija Vojvodine
Turistička organizacija regije zapadne Srbije
Turistička organizacija Beograda
Turistički info centar Novi Sad
WTO - Svetska turistička organizacija
Privredna komora Srbije
Privredna komora Beograda
Privredna komora Novog Sada
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede - Hores
Hotelijerstvo i gastronomija
Poslovno udruženje turističkih agencija Srbije - YUTA
Poslovno udruženje banja i klimatskih mesta

Centar za održivi i odgovorni razvoj turizma CENORT

 

 

VESTI

ODRŽAN 1. FESTIVAL SRPSKE TRPEZE

Beograd, 22.9. 2018. -Danas je na Savskoj terasi na Kalemegdanu održan Prvi festival srpske trpeze. Festival je otvorio gradonačelnik srpske prestonice dr Zoran Radojičić koji je u pratnji organizatora obišao štandove i probao srpske tradicionalne specijalitete, kao što je pita ispod sača. Organizator festivala, koji bi trebalo da postane tradicionalan, je Udruženje građana „Čuvari ognjišta“, uz pokroviteljstvo Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i podršku Turističke organizacije Beograda i Privredne komore Srbije. Bio je to zaista pravi festival sa svim jelima i pićima koja srpska trpeza nudi još od srednjeg veka do danas. Na jednom mestu bili su aktuelni prvaci i uvaženiji takmičari sa različitih manifestacija u Srbiji(kulenijada, kobasicijada, belmužijada, itd), kao i proizvođači hrane i pića kojima se Srbija ponosi. Takođe predstavilo se nekoliko najpoznatijih restorana iz Beograda, Novog Sada i Vranja. Beogradski restoran „Staro ognjište“ svoju ponudu jela osmišljava u poslednjih nekoliko godina baš na srpskoj kulinarskoj tradiciji, kao što su pihtije od salamurenog smuđa sa kupusom, zapečeni sir sa Miroča sa planinskim biljem i medom, vinogradarski puževi sa bundevom i krem od rotkve, prodimljeni šaran kuvan u mleku, svinjska rebarca sa kestenjem i pečurkama, srneće meso sa leblebijom... Ko nije stigao danas da proba može to da učini u restoranu koji se nalazi na adresi Dr Ivana Ribara 120 A, na Novom Beogradu. Sve restorane i proizvođače i ponuđače hrane obilazili su članovi žirija, naši najpoznatiji kuvari predvođeni Milijanom Stojanićem, i na kraju proglasili najbolje. Bilo je tu i interesantnog kulturnog i edukativnog programa, čula se muzika, zapevali su guslari, igralo kolo. Takmičili su se i učenici srednjih ugostiteljskih škola u pripremanju hladnog predjela, a održane su i prezentacije slavske trpeze, srednjovekovnog venčanja i kneževe večere. M.K.

Vesti

BROJ DOLAZAKA GOSTIJU KRUZERIMA BIĆE UDVOSTRUČEN
NASTAVLJEN RAST DOLAZAKA I NOĆENJA TURISTA
MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O DUNAVU I TURIZMU
PREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA O BEOGRADU U TURSKOJ
TOB NA SAJMU KONGRESNE INDUSTRIJE
TOS NA SAJMU U KRAGUJEVCU
POČELA NEDELJA ITALIJANSKE KUHINJE
SAJAM ETNO HRANE I PIĆA OD 21. DO 24. NOVEMBRA
PRVO TAKMIČENJE U DEGUSTACIJI KAFE
BEOGRAD PREDSTAVLJEN NA SAJMU U SOLUNU
arhiva vesti >

 

copyright NIP "Druga kuća" d.o.o. 2008
Sedište: Kraljice Natalije 66; Redakcija: Resavska 28/IV 11000 Beograd
Tel: +381 11 3346 109 Tel: +381 11 2688 118 Fax: +381 11 3611 529
office@revijauno.co.rs