Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja
Turistička organizacija Srbije
Turistička organizacija Vojvodine
Turistička organizacija regije zapadne Srbije
Turistička organizacija Beograda
Turistički info centar Novi Sad
WTO - Svetska turistička organizacija
Privredna komora Srbije
Privredna komora Beograda
Privredna komora Novog Sada
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede - Hores
Hotelijerstvo i gastronomija
Poslovno udruženje turističkih agencija Srbije - YUTA
Poslovno udruženje banja i klimatskih mesta

Centar za održivi i odgovorni razvoj turizma CENORT

Izaberite broj iz arhive:

PRIRODNO BOGASTVO SRBIJE

U cilju jačanja promocije seoskog i banjskog turizma i upoznavanja sa stanjem u ovom značajnom činiocu razvoja turizma Srbije, Privredna komora Beograda je uz podršku Tron tursa i Etno pointa, organizovala trodnevnu posetu etnoselu Vraneše kod Kokinog broda i rehabilitacionim centrima Zlatar i Sijerinska banja.

Čudotvorni Zlatar - etnoselo Vraneše
Bez obzira na razlog, činjenica je da prirodna bogatstva Srbije nisu dovoljno iskorišćena, bar ne u oblasti turizma. A da često drugi znaju da ih iskoriste bolje od nas samih pokazao nam je slovenački privrednik, koji je na nekoliko hektara, skoro netaknute prirode nadomak Kokinog Broda, podigao etnoselo Vraneša, uloživši u projekat milion evra.
Udobni apartmani, slatko i voda, domaća hrana i vruća rakija, čist vazduh, pogled na Zlatarsko jezero i tišina... Podno grejanje, đakuzi u apartmanima, otvoreni bazen sa toplom vodom, vinski podrum, a u planu je i gradnja heliodroma, kako bi gostima iz inostranstva bio omogućen brži prevoz od beogradskog aerodroma do sela.
Priča o etnoselu je neobična, jer je odluku o njegovoj izgradnji doneo Leon Srnec iz Celja koji se tu slučajno zatekao i nije više hteo da se odvoji od ovdašnjih prirodnih lepota. Na zemljištu od 40 ari sagrađene su kućice površine 40 kvadratnih metara, napravljene od prirodnih materijala, kamena i drveta premazanog pčelinjim voskom, a pokrivene su šindrom. Unutrašnjost je opremljena u saradnji s etnološkim stručnajcima i umetnicima koji su specijalno pravili nameštaj sa rezbarijama i slikama, a posteljina, zavese i stolnjaci potiču iz narodne radinosti iz okolnih sela. Centralni deo naselja zauzima zgrada na tri nivoa u kojoj su restoran sa ognjištem, vinski podrum, kuhinje, poslovne prostorije i ekskluzivni apartman.
Privode se kraju radovi na velnes centru koji će na 390 kvadratnih metara imati rusku banju, finsku saunu, ledenu pećinu, tepidarijum, sobe za masažu i svetlosnu terapiju i vital bar. Tu će se primenjivati najsavremeniji antistres programi i detoksikacija organizma.
Naselje je namenjeno menadžerima kojima je potrebno da pobegnu od stresa, a o njihovom zdravlju brinuće RH centar Zlatar, poznat po brzoj dijagnostici kardiovaskularnih oboljenja.

RH centar Zlatar
Specijalna bolnica za rehabilitaciju Zlatar smeštena je na nadmorskoj visini od 1235 metra, udaljena 270 kilometara od Beograda, samo pet kilometara od Nove Varoši, među četinarima, brezama, cvetnim poljima i bistrim jezerima. Ušuškana na području idealne mešavine kontinentalne i blage mediteranske klime sa blagom smenom godišnjih doba, najvećim brojem sunčanih sati u Srbiji i obilnim snežnim padavinama u zimskom periodu, specijalna bolnica visoke kategorije raspolaže sa 300 kreveta u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama, apartmanima i poluapartmanima.
Korisnicima usluga nudi neophodne sadržaje u kabinetima za kardiologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju sa svim procedurama, laboratoriji za funkcionalnu dijagnostiku, a za opuštanje tu su restoran, bar, diskoteka, kao i bioskopska i TV sala, teretana, bilijar sala, sala za stoni tenis, zatvoreni bazen i sportski tereni.
Što se tiče usluga, Specijalna bolnica za rehabilitaciju Zlatar, pored smeštajnih i medicinskih usluga, nudi i dijagnostičke usluge, a gostima su na raspolaganju i sportski i rekreativni programi, kongresne usluge, a posetioci mogu u okviru dodatnih sadržaja da posete rezervat Uvac, kao i okolna Zlatarska jezera, pećine, manastire i crkve.

RH centar Gejzer
Sijerinska Banja se nalazi na jugu Srbije, udaljena 400 kilometara od Novog Sada, 330 od Beograda i 90 kilometara od Niša. Smeštena je na obalama Jablanice u podnožju planine Goljak, na nadmorskoj visini od 520 metara, okružena brdima i gustom hrastovom šumom. Ima veoma povoljnu klimu, a netaknuta priroda i ekološki zdrava sredina stvaraju uslove za sve vrste sportskih priprema. Zavod za specijalizovanu rehabilitaciju Sijerinska banja raspolaže sa 277 ležaja u jednokrevetnim, dvokrevetnim, trokrevetnim sobama i apartmanima, kao i TV salama, šah salom, salonima za dnevni boravak. Banja poseduje dva bazena na otvorenom, jedan vaterpolo bazen i jedan rekreaciono rehabilitacioni bazen, kao i bazen zatvorenog tipa za rekreaciju i rehabilitaciju. U hotelu se nalazi i stručni medicinski kadar, a medicinski blok je opremljen najsavremenijom medicinskom opremom za hidroterapiju, terapiju blatom, elektroterapiju, kineziterapiju, inhalaciju i tople kure lekovitom vodom. U neposrednoj blizini objekta se nalaze i otvoreni tereni za košarku, mali fudbal i odbojku na pesku, kao i tereni sa odgovarajućom konfiguracijom za fizičke i kondicione pripreme sportista. Na samo devet kilometara od hotela nalazi se savremena sportska hala koja može da se koristi za pripreme sportista.

N.R.

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

copyright NIP "Druga kuća" d.o.o. 2008
Sedište: Kraljice Natalije 66; Redakcija: Resavska 28/IV 11000 Beograd
Tel: +381 11 3346 109 Tel: +381 11 2688 118 Fax: +381 11 3611 529
office@revijauno.co.rs