Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja
Turistička organizacija Srbije
Turistička organizacija Vojvodine
Turistička organizacija regije zapadne Srbije
Turistička organizacija Beograda
Turistički info centar Novi Sad
WTO - Svetska turistička organizacija
Privredna komora Srbije
Privredna komora Beograda
Privredna komora Novog Sada
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede - Hores
Hotelijerstvo i gastronomija
Poslovno udruženje turističkih agencija Srbije - YUTA
Poslovno udruženje banja i klimatskih mesta

Centar za održivi i odgovorni razvoj turizma CENORT

Izaberite broj iz arhive:

KULINARSKI IZAZOVI U BEOGRADU

U Beogradu je u organizaciji Kulinarske federacije Srbije od 21. do 23. maja održano takmičenje kuvara One World Cup, a stovremeno i prvi šampionat profesionalnih kuvara i poslastičara sa Balkana - Balcan Culinary Coup

U Beogradu je u organizaciji Kulinarske federacije Srbije od 21. do 23. maja održano takmičenje kuvara One World Cup koje se ove godine organizuje četvrti put pod patronatom Svetskog udruženja kulinarskih asocijacija (WACS). U Srbiji se ovakvo takmičenje po pravilima svetske asocijacije kuvara održalo prvi put, a i sudije su bili inostrani stručnjaci sa velikim iskustvom i ugledom u svetu kulinarstva.
Uz domaće gastronome, ovo takmičenje je okupilo kulinare iz Rusije, Gvatemale, Šri Lanke, Azerbejdžana, Turske, Grčke, sa Kipra, iz Rumunije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Na takmičenju su odluku o najboljima donosili najeminentniji svetski stručnjaci, a uz Keneta Frejzera, legende britanskog kulinarstva i KRATAKogodišnjeg WACS sudije, Vogula Vajnanda, uglednog holandskog kuvara i Gisura Gudmundsona, predsednika WACS, na takmičenjima su sudili i Elena Mihailovna Šućkova iz Rusije, Dragan Unić iz Švedske, Iztok Legat iz Slovenije, Tahir Amiraslanov iz Azerbejdžana, Spiros Dimitriu sa Kipra, kao i najpoznatiji srpski kulinari Milovan Mića Stojanović, Stambol Geštamov, Petar Gracun, Zoran Mišković, Đorđe Kostić, Uroš Urošević i Zdravko Gavrilović.

Istovremeno je održan i prvi šampionat profesionalnih kuvara i poslastičara sa Balkana - Balcan Culinary Coup organizovan po najvišim svetskim kriterijumima. Cilj ovog šampionata bio je da okupi što veći broj gastronoma iz zemalja regiona, ali i iz Evrope i sveta. Veliki značaj ovog takmičenja ogleda se i u njegovom edukativnom karakteru, budući da je prvo takmičenje ovog ranga u Srbiji.
U toku tri dana posetioci Ekspo centra imali su priliku da uživo prate nastup kulinara u devet kategorija, kao i 13 izložbenih kategorija kuvara i poslastičara. U okviru oba takmičenja, oko 150 kulinara, održalo je više od 120 nastupa.

Prateći događaji
Uz takmičarski deo organizovani su i stručni seminari posvećeni promociji WACS-a, ženama kuvarima, osnivanju Junior šef kluba, slaganju hrane i vina. Takođe, održan je sastanak na kome je prihvaćena inicijativa Srbije da se osnuje Balkansko udruženje kulinarskih asocijacija sa ciljem uspostavljanja stručne saradnje kulinara balkanskih država u edukaciji, razmeni iskustava, usvajanja svetskih standarda i promociji profesionalnih trendova kako bi se unapredilo kulinarstvo na Balkanu. Ideju su prihvatili predstavnici nacionalnih udruženja Rumunije, Grčke, Turske, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, a zainteresovani da se uključe u Balkansko udruženje su i kuvari iz Bugarske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Moldavije i, čak i Kipra. Inicijativu Srbije je podržao i Gisur Gudmundson, predsednik Svetskog udruženja kulinarskih asocijacija.
Za vreme Svetskog kulinarskog kupa održan je i seminar o položaju žena u kuvarstvu i odnivanju programa “Žene u WACS-u” sa ciljem većeg uključivanja žena kuvara u stručna tela nacionanih asocijacija i WACS. Sastanku su prisustvovale predastavnice Grčke, Rumunije, Rusije, Gvatemale, Crne Gore i Srbije koje su govorile o položaju žena kuvara u svojim državama, a ceo skup je pozdravila Suzana Mec, pokretač ideje za prava žena kuvara.
U trodnevnom takmičenju majstori kulinarstva su pripremali raznovrsna jela i prikazali nove gastronomske trendove u kojima dominiraju plodovi mora. Na takmičenju je učestvovalo sedam timova, predstavnika kontinenata, a svaki tim je imao tri člana - kuvara, sudiju i novinara. Šefovi kuhinja demonstrirali su znanje i veštine pred profesionalnom publikom koju su činili kuvari, hotelijeri i restorateri iz Srbije i balkanskih zemalja. Od sedam šefova kuhinje, jedan je bio iz Afrike, dvojica iz Evrope, jedan iz Azije, dva iz Amerike i jedan sa Pacifika.
Pobednik Svetskog takmičenja je Orhan Muhtarov iz Azerbejdžana, srebro je osvojio Pero Savanović iz Hrvatske, a bronzu Mili Bruderer iz Gvatemale. Titula Zlatnog šefa Balkana pripala je Tomislavu Hruban iz Zagreba, a za najboljeg kuvara i poslastičara Srbije proglašen je Marko Lukić. U takmičenju juniora najbolji je bio Igor Tijanić.

R.U.

Rezultate takmičenja možete preuzeti OVDE

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

copyright NIP "Druga kuća" d.o.o. 2008
Sedište: Kraljice Natalije 66; Redakcija: Resavska 28/IV 11000 Beograd
Tel: +381 11 3346 109 Tel: +381 11 2688 118 Fax: +381 11 3611 529
office@revijauno.co.rs